ReisStart.nl / Brazilië
Home   Informatie   Weer   Forum   Foto's   Filmpjes   Plattegrond   Linkpagina



Landschap

Brazilië is met maar liefst 8,5 miljoen km2 het vijfde grootste land ter wereld en beslaat bijna de helft van Zuid-Amerika. Het grenst aan alle andere landen van dit continent, met uitzondering van Chili en Ecuador. Het noordelijk deel van Brazilië ligt ter hoogte van de evenaar (Macapá, de hoofdstad van de meest noordelijke deelstaat Amapá ligt bijvoorbeeld op de evenaar). De kreeftkeerkring snijdt het zuiden van Brazilië op ongeveer de hoogte van São Paulo.

De belangrijkste rivieren in Brazilië zijn de Amazone-, de Paraná-Paraguai- en de São Francisco rivier.
De Amazone is ’s werelds grootste rivier in termen van watervolume. Qua lengte is het de een na langste rivier van de wereld. De lengte van de Amazone bedraagt 6.577 kilometer, waarvan 3.615 kilometer op Braziliaans grondgebied. De rivier is bevaarbaar voor oceaanschepen tot stroomopwaarts tot Iquitos in Peru.

Het landschap van Brazilië is zeer gevarieerd en kan grofweg in vijf gedeelten worden onderverdeeld: het Amazonegebied, het Rio de la Plata-gebied, de Guyana-hoogvlakte ten noorden van het Amazonegebied, de Braziliaanse hoogvlakte ten zuiden van het Amazonegebied en ten slotte de kuststreek. Het Amazonegebied in het noorden en het westen van het land bestrijkt meer dan eenderde van de totale oppervlakte van Brazilië. Het belangrijkste kenmerk van dit gebied is het tropische oerwoud - het grootste tropische regenwoud van de aarde - en de Amazonerivier. Het gebied van de Rio de la Plata in het zuiden van Brazilië is gevarieerder en minder bebost dan het Amazonegebied. Dit deel ligt hoger en het klimaat is koeler. De Guyana-hoogvlakte is deels bebost en bestaat deels uit warme, rotsachtige woestijnen. De Braziliaanse hoogvlakte kent een vlak landschap, hier en daar onderbroken door bergketens. Aan het oosten grenst Brazilië aan de Atlantische Oceaan. De Braziliaanse kuststreek is een van de langste en mooiste kusten van het de wereld en bestrijkt 7.367 kilometer.