ReisStart.nl / Cambodja
Home   Informatie   Weer   Valuta   Forum   Foto's   Filmpjes   Linkpagina



Geldzaken

De officiële munteenheid van Cambodja is de riel (KHR), maar vrijwel alles wordt betaald in Amerikaanse dollars. Alleen voor kleinere bedragen heeft u riels nodig (betalen van de brommertaxi, een kleine aankoop op de markt, een fles water enz.), alle andere transacties gaan in dollars.

 

Riels zijn er alleen in biljetten, er zijn geen munten. Het kleinste biljet is 50 riel (ongeveer 1 eurocent). Daarna volgen biljetten van 100, 500, 1000, 5000, 10.000, 50.000 en 100.000 riel. Die laatste twee biljetten zult u overigens nauwelijks aantreffen. Eén dollar is ongeveer 4000 riel. Dat is vrij gemakkelijk rekenen, maar tegenover de euro wordt het wat lastiger: één euro is ruim 5000 riel.

 

Zorg ervoor dat u altijd enkele kleine coupures bij u heeft, zowel in riels als in dollars. U zult merken dat bijvoorbeeld brommertaxi’s nooit wisselgeld hebben. Althans voor toeristen… Als u een prijs heeft afgesproken, wees er dan zeker van dat u dit gepast bij u heeft.

 

In winkels en op de markt krijgt u uiteraard wel wisselgeld. Bedragen kleiner dan een dollar krijgt u terug in riels. Bijvoorbeeld: u koopt iets voor $3,75 en betaalt met een biljet van 5 dollar. U krijgt dan meestal 1 dollar en 1000 riel terug, maar soms ook 5000 riel.

 

Kortom: het is niet nodig bij aankomst grote hoeveelheden geld in riels om te wisselen. U hoeft zelfs helemaal niet te wisselen als u al dollars heeft. Het wisselgeld in riels dat u hier en daar ontvangt gebruikt u dan voor de kleinere aankopen.

 

Geld wisselen gaat het gemakkelijkst en het snelst bij de geldwisselaars op de markten, herkenbaar aan de grote stapels biljetten in hun vitrine. Ze wisselen ook euro’s in dollars of riels. Voor het wisselen van travellers cheques of geld opnemen met een creditcard moet u naar de bank (alleen in de grotere plaatsen). Die procedure kan overigens wel enige tijd in beslag nemen.

 

Er zijn geldautomaten (ATM) in Cambodja waar u met uw bankkaart of creditcard geld kunt opnemen. De meeste vindt u in Phnom Penh (Canadia Bank en ANZ Royal Bank), maar er zijn ook enkele geldautomaten in Siem Reap en Sihanoukville. In andere plaatsen zijn (nog) geen automaten.

 

Met de Westerse toeristen is het verschijnsel ‘fooi’ in Cambodja geïntroduceerd. Een Cambodjaan geeft in de regel geen fooi en in lokale restaurants wordt dat ook van u niet verwacht. Anders ligt dat in de restaurants en bars die vooral door Westerse toeristen en expats worden bezocht. Een fooi is zeker niet verplicht, maar wordt wel zeer op prijs gesteld. Bedenk dat de lonen in Cambodja erg laag liggen en elke 1000 riel is voor een werknemer mooi meegenomen. Uiteraard geeft u alleen fooi wanneer u tevreden bent over de service.

Soms komen fooien niet terecht bij de mensen voor wie u ze bedoelt. Het beste is daarom een fooi in de hand te drukken van degene die u extra wil bedanken.

In de restaurants van grotere hotels is er soms wel een verplichte ‘service charge’. Dat geld komt overigens maar voor een klein deel bij het personeel terecht.